Słuchaj Radia Kaszebe

    Co słychać? „Na Gbùrstwie”

    Na Gbùrstwie

    Branża mięsna domaga się dopłat interwencyjnych

    Opublikowano 26 lutego, 2014 | przez Pioter Cëskòwsczi

    Dopłat interwencyjnych w wysokości 100 złotych do każdej sztuki sprzedawanego tucznika i czasowego wstrzymania importu prosiąt domaga się branża mięsna. To postulaty Unii Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego, która oprócz nich na spotkaniu zwołanym przez ministra ... czytaj dalej


    Na Gbùrstwie

    Rosyjskie embargo na wieprzowinę z Polski

    Opublikowano 11 lutego, 2014 | przez Pioter Cëskòwsczi

    Dziś o gorącym temacie rosyjskiego embarga na wieprzowinę z Polski, dowiemy się od czego będziemy mogli odliczyć VAT, oraz o nowych kredytach dla rolników. Radio Kaszëbë, sobota 09:25 i poniedziałek 06:40 i 17:40 Udostępnij: ... czytaj dalej


    Na Gbùrstwie

    Trudna sytuacja rolników z Pomorza

    Opublikowano 3 lutego, 2014 | przez Pioter Cëskòwsczi

    Odnotowaliśmy fakt, że w związku z sytuacją na Litwie, najwyraźniej rosyjskie władze postanowiły nałożyć zakaz importu wieprzowiny z Unii Europejskiej i uważamy, że jest on nieproporcjonalny – ocenił rzecznik Komisji Europejskiej ds. zdrowia Frederic Vincent. Zapewnił, ... czytaj dalej


    Na Gbùrstwie

    Podatek za wykorzystywanie wody ze stawów i rzek

    Opublikowano 27 stycznia, 2014 | przez Pioter Cëskòwsczi

    Podatek za wykorzystywanie wody ze stawów i rzek – to nie żart, tylko kolejny projekt ustawy. O nowym pomyśle Ministerstwa Środowiska już za kilka minut, będzie w nim także dobra informacja – dla rolników korzystających z ... czytaj dalej


    Na Gbùrstwie

    Zmiana prawa może uzdrowić kaszubskie jeziora

    Opublikowano 30 grudnia, 2013 | przez Pioter Cëskòwsczi

    Uzdrowić kaszubskie jeziora może zmiana prawa, a także podejście niektórych podmiotów do ich użytkowania – postulowali uczestnicy konferencji w Kartuzach. Na spotkaniu zorganizowanym przez PODR zdefiniowano najbardziej palące problemy, mówiono też o sposobach ochrony akwenów. Od ... czytaj dalej


    Back to Top ↑