Słuchaj Radia Kaszebe
    Rolnictwo

    Opublikowano 4 marca, 2015 | przez Anna Cupa-Dziemińska

    Specjaliści namawiają do produkcji wołowiny

    Produkcja wołowiny kulinarnej alternatywą dla bydła mlecznego i trzody chlewnej – przekonują rolników specjaliści z organizacji rolniczych.

    Wczoraj w Kościerzynie spotkali się na piątej już konferencji dotyczącej hodowli bydła mięsnego. A tą na Pomorzu zajmuje się jedynie tysiąc gospodarstw. Powodem jest nadal niska opłacalność hodowli. Chociaż ceny wołowiny w sklepach sięgają nawet 100 zł za kilogram, a spożycie na jednego mieszkańca w Polsce wynosi jedynie półtora kilograma rocznie.

    – Sami rolnicy też nie są do końca przekonani do hodowli bydła mięsnego mówi Helena Artyszuk z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

    Hodowcy bydła mięsnego z Pomorza chcą się zrzeszyć w grupę producencką, dzięki czemu będą szukać lepszych rynków zbytu i uzyskiwać większą cenę za mięso. Do tego mogą skorzystać z nowych dopłat unijnych – mówi Łukasz Korcz Landowski z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Gdyni. O część dopłat rolnicy będą mogli się starać już w tym roku. O szczegółach powiemy po godzinie 15 w audycji Na widniku Kaszëbë.

    Klëka Radia Kaszëbë, 04.03.2015

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone

    Tagi: ,








    Back to Top ↑