Słuchaj Radia Kaszebe
    Kaszëbë praznica na boczku

    Opublikowano 14 kwietnia, 2017 | przez Pioter Szëca

    Jajecznica na boczku – tradycyjną kaszubską potrawą wielkanocną

    Nie babka, nie szynka, nie żurek ale jajecznica na boczku jest tradycyjną kaszubską potrawą wielkanocną. Na dyngus potrzebne są gałązki jałowca.

    Jajka na świąteczny tradycyjnie barwimy na kolor żółty, czerwony, brązowy. Jak wiemy lanie wody w poniedziałek nie jest kaszubską tradycja. – U nas smaga się nogi dziewcząt jałowcem – przypominają Barbara Kąkol dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach i Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia kobiet Zgorzałego. Zachował się też zwyczaj smagania nóg gałązkami brzozy. Natomiast zwyczaj święcenia pokarmów jest na Kaszubach obecny od XX wieku.

    Klëka Radia Kaszëbë, 14.04.2017

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone


    O zespole







    Back to Top ↑