Słuchaj Radia Kaszebe
    Styl życia

    Opublikowano 15 grudnia, 2017 | przez Justyna Bronk

    Jaką rybę kupić i jak wybrać dobrą? Radzi UOKiK

    Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Jaką rybę kupić i jak wybrać dobrą? Kontrola Inspekcji Handlowej przeprowadzona na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości.

    – Najgorzej wypadły ryby mrożone, zwłaszcza te w glazurze, czyli otoczce z lodu, mówi Grzegorz Sobczyński z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK.

    Kontrolerzy dopatrzyli się ich w ponad 70 procentach sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń mieli do ryb mrożonych od zażółceń, przez pozostawione płetwy po produkty przeterminowane. Świeżą rybę poznamy po jednolitej sprężystej skórze, podkreśla Renata Jezierska, z mazowieckiej wojewódzkiej Inspekcji Handlowej UOKiK. Sprzedawane ryby powinny być też odpowiednio oznakowane. Powinniśmy otrzymać informację dotycząca obszaru połowu, metody produkcji, data minimalnej trwałości w stosownych przypadkach, rodzaju ryby i jej gatunku. W razie wątpliwości należy skontaktować się z Inspekcją Handlową.

    Klëka Radia Kaszëbë, 14.12.2017

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone


    O zespole







    Back to Top ↑