Słuchaj Radia Kaszebe
    Imprezy

    Opublikowano 7 września, 2017 | przez Marcin Szczepański

    Nowa potrawa regionalna od ekspertów z ziemi puckiej i powiatu Trier-Saarburg

    Nową, kaszubską potrawę regionalną z rybą w roli głównej, a do popicia podkreślające jej smak trewirskie wino – spróbują w ten weekend skomponować gastronomicy z powiatu puckiego i ich niemieccy koledzy, podczas Festiwalu Ryby i Wina w gminie Kosakowo.

    – Do tej pory wymienialiśmy doświadczenia na polu samorządowym czy oświatowym, teraz czas na turystykę – mówi pucki starosta Jarosław Białk.

    W niedzielę degustacja w Mechelinkach. Impreza jest nową płaszczyzną współpracy pomiędzy długoletnimi partnerami – ziemią pucką i powiatem Trier – Saarburg z niemieckiej Nadrenii – Palatynatu. Festiwal rozpocznie w piątek w Dworku w Mechelinkach zamknięty panel ekspercki – restauratorzy, sommelierzy i szefowie kuchni. Głównym bohaterem dyskusji będzie ryba i dylemat, jak umieścić ją na liście regionalnych potraw ziemi puckiej. W sobotę goście z Niemiec będą mieli okazję poszukać inspiracji na gminno-powiatowych dożynkach w Kosakowie, natomiast w niedzielę pomysłów kulinarnych ekspertów będzie można skosztować o 13:00 podczas otwartej już degustacji w Dworku w Mechelinkach. Propozycje opracowane podczas Festiwalu Ryby i Wina mają być również opracowane w formie książki kucharskiej.

    Klëka Radia Kaszëbë, 07.09.2017

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone

    Tagi: ,








    Back to Top ↑