„Trudno sobie wyobrazić taką ilość marnowanego jedzenia” – skomentowała statystyki na naszej antenie Małgorzata Bierejszyk z Banku Żywności w Trójmieście.

Dziennikarz , 17 listopada 2021

Klëka Radia Kaszëbë 17.11.2021, 14:55

W całej Polsce do śmietnika rocznie trafia prawie 5 mln ton produktów żywnościowych.

Z tego 60% marnuje się w gospodarstwach domowych, a nie jak się potocznie uważa w centrach handlowych. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada „Piątka Banku Żywności”. To planowanie, pierwszeństwo wykorzystania produktów kupionych wcześniej, patrzenie na daty przydatności oraz przetwarzanie – jak kiszenie czy suszenie. Przede wszystkim jednak to przed zakupami przegląd szafek i lodówki. W przetwarzaniu zapasów pomóc mogą przepisy zaproponowane przez migrantów, którzy korzystają ze sklepów społecznych Banku Żywności w Trójmieście. Broszurę można znaleźć na jego stronie internetowej.

Rozmowy o gospodarowaniu jedzeniem posłuchacie na radiokaszebe.pl.

Tagi

Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: