Słuchaj Radia Kaszebe
    Rolnictwo

    Opublikowano 24 marca, 2017 | przez Anna Cupa-Dziemińska

    Jak rozpocząć sprzedaż detaliczną żywności w swoim gospodarstwie?

    Rolnicy chwalą nowe przepisy dotyczące rolniczego handlu detalicznego. Z zasad jego prowadzenia szkolili się wczoraj na konferencji w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.

    Pojęciem rolniczego handlu detalicznego objęto sprzedaż żywności, wyprodukowanej lub przetworzonej w ramach własnego gospodarstwa. Mogą być to m.in. dżemy, konfitury, swojski chleb czy wędliny. Rolnicy taką działalność powinni zgłosić w Powiatowej Inspekcji Sanitarnej bądź Inspekcji Weterynaryjnej. Zgodnie z nowymi przepisami sprzedaż żywności do 20 tysięcy złotych nie będzie opodatkowana, powyżej tej kwoty rolnicy będą płacić dwuprocentowy podatek ryczałtowy.

    Rolnicy chcieliby rozszerzenia definicji rolniczego handlu detalicznego, tak by swoje produkty móc sprzedawać również do sklepów, restauracji czy stołówek szkolnych. Do tematu wrócimy w audycji Na Gburstwie jutro o godzinie 9:25.

    Klëka Radia Kaszëbë, 24.03.2017

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone

    Tagi:








    Back to Top ↑