Słuchaj Radia Kaszebe
    Rëmiô

    Opublikowano 7 grudnia, 2017 | przez Dominik Lewicki

    „Danie za dychę” w rumskim „Hipolicie”

    Lasagna z ręcznie wyrabianego makaronu wejherowianina Fabiana Budnika była najsmaczniejsza – uznało jury konkursu “Danie za dychę”. W Rumi coroczną gastronomiczną potyczkę zorganizował tamtejszy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, popularnie zwany „Hipolitem”.

    Wyczarować danie z produktów wartych maksymalnie 10 zł podjęli się uczniowie z placówek w Wejherowie, Rumi, Lęborku i Gdyni. Wykazali się kreatywnością – oprócz zwycięskiej lasagni jury skosztowało m.in. tatara, pierożków i dorsza w płatkach migdałowych i sosie czekoladowym. Konkursy organizowane w rumskim Hipolicie – jak fryzjerskie czy gastronomiczne – mają dać uczniom pole do popisu. „Danie za dychę” po raz pierwszy zorganizowano na szczeblu powiatowym.

    Klëka Radia Kaszëbë, 07.12.2017

    Udostępnij: Share on Facebook0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone

    Tagi:


    O zespole







    Back to Top ↑