Powstaje pierwsza książka kucharska z przepisami Kaszubów z Kanady i Lipusza
Dziennikarz P. Szëca, 10 marca 2020
Kaszubi z Kanady i Lipusza piszą razem książkę kucharską z tradycyjnymi daniami. Celem jest porównanie przepisów na potrawy pierwszych pionierów kaszubskich, którzy wyemigrowali do Kanady w 1858 r. z recepturami używanymi dziś w rejonie Lipusza.
– Naszym przyjaciołom z Kanady szczególnie zależy na przepisach pochodzących od rodzin o nazwiskach, które występują u nas i w Madawaska Valley – mówi koordynatorka akcji Justyna Mikołajczyk.
Mieszkańcy Lipusza do dziś starają się utrzymać kontakt z dalekimi krewnymi, którzy w połowie 19. wieku wyemigrowali za chlebem.
– Książka kucharska i przepisy w niej zawarte pokażą jak zmieniło się ich menu przez te 150 lat – mówi nauczycielka historii Anna Stalke.
Przepisy można przynosić do Urzędu Gminy lub Szkoły Podstawowe w Lipuszu. Zbierane będą jeszcze przez dwa tygodnie.
TagiLipusz