Ptasia grypa atakuje
Dziennikarz P. Szëca, 10 stycznia 2020
O bioasekurację powinni teraz szczególnie zadbać hodowcy drobiu – w związku z atakiem ptasiej grypy. Wykrywanych jest coraz więcej ognisk tej choroby, kolejne kraje wprowadzają zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Polski.
Do tej pory zlikwidowano około stu tysięcy kur, indyków i kaczek na Lubelszczyźnie i w Wielkopolsce. By uchronić się przed przeniesieniem wirusa konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności.
– Hodowcy mają obowiązek utrzymywania drobiu tak, by uniemożliwić kontakt z dzikim ptactwem – wyjaśnia Grzegorz Kleps, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kartuzach.
Wirus ptasiej grypy jest wysoce zaraźliwy, jego wykrycie skutkuje wybiciem stada i wytyczeniem obszaru zapowietrzonego i zagrożonego. Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, że nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.
TagiKartuzy