„Ratujemy przed zmarnowaniem i edukujemy” – Małgorzata Tomaszewska z Banku Żywności
Dziennikarz S. Bartosik, 13 lutego 2024
Kojarzony jest głównie z przedświątecznymi zbiórkami w marketach. Tymczasem przez cały rok pozyskuje produkty z kończącą się datą ważności i przekazuje je pomorskim organizacjom charytatywnym
Od pięciu lat jest łatwiej, odkąd duże sklepy i hurtownie mają obowiązek dbać, by żywność się nie marnowała – mówiła na naszej antenie koordynator sieci współpracy. Pozyskiwanie żywności od producentów to jedna z opcji rozwoju działalności. Inspiracją mogą być też rozwiązania podpatrzone w Hiszpanii. Tam podobna organizacja opiera się na codziennej pracy 300 wolontariuszy, głównie w wieku emerytalnym. Bank Żywności w Trójmieście działa od 20 lat. W tej chwili pomaga 50 organizacjom charytatywnym i prowadzi osiem sklepów społecznych w Gdyni, Gdańsku, Wejherowie, Bolszewie, Kosakowie i Redzie.
Rozmowy posłuchacie na radiokaszebe.pl.
TagiTrójmiasto