Rusza rywalizacja o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego
Dziennikarz P. Szëca, 10 marca 2023
Już po raz jedenasty producenci żywności, gospodarstwa rolne i agroturystyczne oraz restauratorzy będą rywalizować o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. To wyjątkowy konkurs, który promuje produkty kulinarne z całego regionu.
Co ważne, laur mogą zdobyć produkty wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych składników. Nagroda jest przyznawana w pięciu kategoriach. To produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ale też produkty cukiernicze oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Jest też kategoria dla produktów łączących surowce zwierzęce z roślinnymi.
W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 28 kwietnia 2023 r. Zgłoszenia przyjmuje Departament Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego.
TagiPomorze