„Kaszubska Zupa Bańtkowa” kolejną potrawą na Liście Produktów Tradycyjnych

Dziennikarz , 30 września 2021

Klëka Radia Kaszëbë, 30.09.2021, 14:55

Młodzież z Nordy uczyła się przyrządzania „Kaszubskiej Zupy Bańtkowej”.

To część procesu związanego z rejestracją tej potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ocalić tę potrawę od zapomnienia chce Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy. W warsztatach w Wierzchucinie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z Pucka, Kłanina i Władysławowa. Staraniem Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy na Listę Produktów Tradycyjnych wpisano już Śledzia Mancowego i Bretlingi Kaszubskie.

Teraz oprócz bulionu z flądry chce zarejestrować także ”helskie anchois” (anszua), czyli szproty w oleju.


Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: