„Kaszubska Zupa Bańtkowa” kolejną potrawą na Liście Produktów Tradycyjnych
Dziennikarz S. Bartosik, 30 września 2021
Młodzież z Nordy uczyła się przyrządzania „Kaszubskiej Zupy Bańtkowej”.
To część procesu związanego z rejestracją tej potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ocalić tę potrawę od zapomnienia chce Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy. W warsztatach w Wierzchucinie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z Pucka, Kłanina i Władysławowa. Staraniem Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy na Listę Produktów Tradycyjnych wpisano już Śledzia Mancowego i Bretlingi Kaszubskie.
Teraz oprócz bulionu z flądry chce zarejestrować także ”helskie anchois” (anszua), czyli szproty w oleju.
Rafał On 14 października 2021 at 19:59
Chyba rosołu, albo zupy klar…