Szproty na prestiżowej Liście Produktów Tradycyjnych
Dziennikarz S. Bartosik, 6 czerwca 2022
Helskie Anchovis oficjalnie na prestiżowej Liście Produktów Tradycyjnych.
Zasolony filet ze szprota w oleju i korzennej zalewie wpisano na nią dzięki staraniom Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Mechelinek w gminie Kosakowo. Lista prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera produkty, których jakość i wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych receptur. Zasolone w beczkach szproty przechowywano kiedyś w każdej, rybackiej komórce. By poprawić ich smak macerowano je, po odsoleniu, zaprawą korzenną. To kolejny przysmak z Nordy promowany przez stowarzyszenie z Mechelinek, po śledziu mancowym po kaszubsku i kaszubskich bretlingach. W kolejce czeka jeszcze kaszubska zupa bańtkowa z młodej flądry.
Na Liście Produktów Tradycyjnych z naszego województwa w tej chwili są 184 pozycje.