Gęś kartuska to nasza chluba – podkreślano w Kościerzynie na konferencji dla hodowców drobiu i smakoszy
Dziennikarz P. Szëca, 6 listopada 2025

Klëka Radia Kaszëbë 06.11.2025, 14:55
Jemy zdecydowanie za mało gęsiny – oceniali w Kościerzynie uczestnicy konferencji i warsztatów dla hodowców drobiu, przetwórców i smakoszy
Podkreślano, że to mięso wysokiej jakości, a Kaszuby powinny szeroko z niego słynąć. Taką ambasadorką regionu może być na przykład gęś kartuska. Na wydarzeniu w Kościerzynie był Piotr Szyca.
– P.Szyca: Konferencję zorganizował Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Skupiła ona specjalistów z dziedziny chowu, przetwórstwa, ale też i kulinariów. O właściwościach naszej rodzimej gęsi kartuskiej przekonywał mnie propagator tego rodzaju mięsa – Arkadiusz Onasz.
– A. Onasz: Gęś kartuska to jest cudowna sprawa i chluba Kaszub, która się zachowała w Dworzyskach pod Poznaniem w Instytucie Zootechniki, ale to jest gęś, która wyrosła stąd. To jest proszę Pana coś takiego, jak szynka z Bayonne, jak camembert z Normandii. Gęś kartuska to jest nasza własna rasa, najbardziej dzika ze wszystkich gęsi i to jest gęś, którą pradziadkowie i praprapradziadkowie naszych słuchaczy – urośli na niej.
– P. Szyca: Gęsi zwykło się jadać na Św. Marcina, ale jeden raz w roku to zdecydowanie za mało – dodaje dyrektor PODR-u Aleksander Mach.
– A. Mach: Gęsina to bardzo wysokiej jakości mięso o bardzo wielu walorach smakowych, ale nie tylko i zdrowotnych. Dobrze by było, aby częściej dania z gęsiny gościły na naszych stołach. Na prawdę zdrowej i wysokiej jakości mięso – polecam Państwa uwdadze i liczę na to, że nieco częściej będzie się w kulinarnym manu domowym ten rodzaj mięsa pojawiał.
– P. Szyca: Na dłuższą relację z konferencji i kilka kulinarnych ciekawostek dotyczących gęsiny, zapraszamy już w najbliższy wtorek 11 listopada, tuż po godzinie 15.00.