Na gęsie burgery i po inspiracje kulinarne – można się przez cztery dni wybrać do Muzeum Kultury Ludowej Pomorza

Dziennikarz , 7 listopada 2025

ges
fot. Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie
Klëka Radia Kaszëbë 07.11.2025, 07:55

To będzie czterodniowe święto pomorskiej gęsiny

W Swołowie w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza jutro zaczyna się plenerowa biesiada połączona z warsztatami rzemiosł dawnych i jarmarkiem rękodzieła. –  Już 18. lat przypominamy w ten sposób, że kaszubska wieś kiedyś gęsią stała – podkreśla Grzegorz Dacków z placówki w Swołowie.

To już można powiedzieć, że przed I wojną światową był dynamiczny rozwój chowu tych gęsi, w szczególności tych gęsi pomorskich. Tu się bierze to przede wszystkim z takiej tradycji, czyli całe wsie miały warunki do wypasu gęsi i specjalizowały się też w chowie tzw. tuczonych, kluskowanych gęsi. Tu było duży odbiór w szczególności już wtedy na rynki zachodnie.

Gęsinę oraz dodatki do niej będzie można znaleźć na 80 stoiskach. Szefowie kuchni pokażą też jak to mięso piec, smażyć i gotować – zarówno według tradycyjnych przepisów jak i nowych pomysłów.

Z tej kuchni takiej troszeczkę starej, czyli jadąc od gotowania czerniny przez różnego rodzaju pieczone gęsi, gęsich pipek, gulaszów z gęsiny, obony, omasty, jak również nowe wydania ciekawych przepisów pomorskich kucharzy, którzy w tych dniach oczywiście też każdego dnia będą na scenie gotować, będą to i stare, i nowe przepisy, połączone, czyli coś starego w nowym wydaniu.

Tegoroczna impreza „Na Św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” rozpocznie się jutro i potrwa do 11. listopada. W tym czasie będą uruchomione bezpłatne połączenia PKS z węzła transportowego w Słupsku do Swołowa i z powrotem.

ges-plakat
fot. Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie

Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: