Pomaganie przez gotowanie – warsztaty kulinarne na rzecz podopiecznych Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego
Dziennikarz P. Szëca, 16 grudnia 2025

Od eleganckiego turbota po klasycznego śledzia. Na warsztatach kulinarnych w Sopocie będzie można smacznie zjeść, a przy tym wspomóc dzieci i młodzież
Charytatywne wydarzenie pod hasłem „Trzy ryby” organizuje Fundacja im. ks. Jana Kaczkowskiego w ramach projektu PAKA. – Gotować będzie Patryk Galewski, który dzięki księdzu wyszedł kiedyś na prostą – mówi menagerka projektu Karolina Cierniak – a sposób na rybne danie jest jak znalazł przed świętami.
Będziemy gotować trzy ryby tym razem. Turbot zapieczony z zielonymi warzywami i sałatą szpinakową, dorsz z ziemniakami i porem duszonym w białym winie oraz śledziem w pomidorach i śledziem smażonym. Wszystko to wychodzi spod ręki Patryka, także myślę, że bardzo warto. Tym bardziej w okresie przedświątecznym, kiedy to ryby rządzą naszym stołem i przejmują jadłospis kulinarny.
Dochód z warsztatów przeznaczony będzie na pomoc dla młodych ludzi, którzy w ramach projektu PAKA znajdują przepis na lepsze życie.
Dzięki tym, że goście przechodzą do nas na warsztaty, pomagamy realnie dzieciakom, które są objęte naszym programem Akademii, czyli wsparciem psychologicznym, kulinarno-psychologicznym, ponieważ Patek wprowadzi dla dzieciaków warsztaty, które pomagają im tworzyć dobre relacje, które pomagają komunikacji.
Warsztaty odbędą się w czwartek w Sopocie. Na stronie projektpaka.pl można sprawdzić, czy są jeszcze dostępne bilety-cegiełki.