„Ratujemy przed zmarnowaniem i edukujemy” – Małgorzata Tomaszewska z Banku Żywności

Dziennikarz , 13 lutego 2024

fot. Bank Żywności w Trójmieście
Klëka Radia Kaszëbë, 13.02.2024, 08:55

Kojarzony jest głównie z przedświątecznymi zbiórkami w marketach. Tymczasem przez cały rok pozyskuje produkty z kończącą się datą ważności i przekazuje je pomorskim organizacjom charytatywnym

Od pięciu lat jest łatwiej, odkąd duże sklepy i hurtownie mają obowiązek dbać, by żywność się nie marnowała – mówiła na naszej antenie koordynator sieci współpracy. Pozyskiwanie żywności od producentów to jedna z opcji rozwoju działalności. Inspiracją mogą być też rozwiązania podpatrzone w Hiszpanii. Tam podobna organizacja opiera się na codziennej pracy 300 wolontariuszy, głównie w wieku emerytalnym. Bank Żywności w Trójmieście działa od 20 lat. W tej chwili pomaga 50 organizacjom charytatywnym i prowadzi osiem sklepów społecznych w Gdyni, Gdańsku, Wejherowie, Bolszewie, Kosakowie i Redzie.

Rozmowy posłuchacie na radiokaszebe.pl.

fot. Bank Żywności w Trójmieście

Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: