Przed nami ostanie dni karnawału

Dziennikarz , 3 marca 2025

pączki-karnawał-zapusty

Faworki i pączki albo placki ziemniaczane czy tłuste mięsa. Właśnie takie potrawy i wypieki powinny teraz królować na kaszubskich stołach

– Kiedyś popuszczano pasa nie w czwartek, a w zapusty – przypomina Zyta Górna, gospodyni ze Zgorzałego w gminie Stężyca. To właśnie trzy ostatnie dni karnawału świętowano hucznie i jedzono do syta przed nadchodzącym postem.

Śledzik we wtorek kończy czas karnawału. W Środę Popielcową umytą patelnię wieszano kiedyś na płocie czy w stodole na czas postu. A do menu wchodziła kasza, ziemniaki i śledzie.


Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: