Restauracje wznawiają działalność

Dziennikarz , 14 maja 2020

Od poniedziałku mogą wznowić działalność restauracje, kawiarnie i bary – również w galeriach i centrach handlowych. Warunkiem jest zachowanie zasad bezpieczeństwa.

Usługi gastronomiczne będą mogły być świadczone zarówno na miejscu jak i na wynos. Limit osób w lokalu określono na 1 osobę na metr kwadratowy. Między stolikami należy zachować 2 metry odległości oraz dezynfekować je po każdym kliencie. Kucharze i obsługa mają nosić maseczki i rękawiczki. Z sali jadalnej należy usunąć wszelkiego rodzaju dodatki – jak cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki i serwetniki.

Wydawać je będzie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej przy punktach składania zamówień i kasowych, a także przy wyjściu z toalet.

Przywrócenie działalności gastronomicznej to część trzeciego etapu znoszenia restrykcji wprowadzonych przez rząd, by zminimalizować rozprzestrzenianie się epidemii koronawirusa. 18 maja do pracy wrócą też fryzjerzy i kosmetyczki. Tydzień później wprowadzone zostaną zajęcia opiekuńcze w klasach I-III oraz konsultacje dla ósmoklasistów i maturzystów.


Głosy słuchaczy

Twój głos

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *



The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Current track

Title

Artist

Wybierz jeden z adresów: