„Trudno sobie wyobrazić taką ilość marnowanego jedzenia” – skomentowała statystyki na naszej antenie Małgorzata Bierejszyk z Banku Żywności w Trójmieście.
Dziennikarz S. Bartosik, 17 listopada 2021
W całej Polsce do śmietnika rocznie trafia prawie 5 mln ton produktów żywnościowych.
Z tego 60% marnuje się w gospodarstwach domowych, a nie jak się potocznie uważa w centrach handlowych. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada „Piątka Banku Żywności”. To planowanie, pierwszeństwo wykorzystania produktów kupionych wcześniej, patrzenie na daty przydatności oraz przetwarzanie – jak kiszenie czy suszenie. Przede wszystkim jednak to przed zakupami przegląd szafek i lodówki. W przetwarzaniu zapasów pomóc mogą przepisy zaproponowane przez migrantów, którzy korzystają ze sklepów społecznych Banku Żywności w Trójmieście. Broszurę można znaleźć na jego stronie internetowej.
Rozmowy o gospodarowaniu jedzeniem posłuchacie na radiokaszebe.pl.
TagiGdynia