Kościerzyna: Tydzień Kuchni Kaszubskiej
Dziennikarz P. Szëca, 11 sierpnia 2020
Pierogi z kaszanką i deser z rozmarynem i rokitnikiem – to przedsmak tego, w czym można wybierać podczas rozpoczętego wczoraj Tygodnia Kuchni Kaszubskiej w Kościerzynie.
W tym roku do akcji promującej miasto oraz przepisy i produkty z Kaszub przystąpiło 8-u przedsiębiorców. Mimo trudności z powodu pandemii specjalne menu przygotowano m.in. w Restauracji Rzemyk. Efekty widać było już pierwszego dnia – mówi Elżbieta Kotlińska. Na swoją ulubioną potrawę – czerninę – burmistrz Kościerzyny będzie musiał poczekać do jesieni. Michał Majek zamierza jednak skorzystać z promocyjnej oferty – wszak to miejska akcja, która teraz nabrała nowego wymiaru pomocy restauratorom w trudnym czasie. „Tydzień Kuchni Kaszubskiej” w Kościerzynie potrwa do niedzieli. Po skosztowaniu potraw można je ocenić i mieć szansę na wylosowanie nagrody. Wykaz lokali biorących udział w akcji można znaleźć na internetowej stronie miejskiego samorządu.